Opwindende seks?

So ‘n paar blogs gelees; jy weet, soek hier iets, neem jou na ‘n ander blog, dan na ‘n ander… en so “lead one thing to another“.  En toe kom ek op hierdie artikel/site wat ek reken, beslis die moeite werd is om te bêre vir future reference

soChicken sal ek nou nie noodwendig reken as ‘n Christelik-georiënteerde site nie, maar dié artikel deur Jelle Hermus was vol waarhede (en snaaks ook), en tog ook nie so onBybels nie.  Ek plaas dit hier volledig: (dis nou die tyd om jou Afrikaans Eerste Taal op skool weer af te stof, [dis nou vir die wat so oud is soos ek], vir die ander…
   leuk = lekker
   ervan = daarvan
   douchen = bad
   elkaar = mekaar
   vaak = dikwels

************

Veel mensen hebben geen zin in seks
Geen zin in seks hebben is een veelvoorkomend probleem binnen relaties. Vaak is het de vrouw die een minder hoog libido heeft, maar ook mannen kunnen geen zin in seks hebben. In de meeste gevallen heeft dit weinig te maken met de aantrekkelijkheid van de partner en alles met de omstandigheden.

De onderstaande tips gaan ervan uit dat jullie seksleven ooit goed was, maar dat het is ingekakt vanwege werk, kinderen, studie en langs elkaar heen leven. Deze tips helpen je je seksleven in dit geval weer op te peppen. Als je last hebt of denkt te hebben van permanente klachten zoals Aseksualiteit werken deze tips wellicht niet voor jou. We raden je in dit geval aan contact op te nemen met je huisarts.

Stress is een sekskiller (inderdaad!)
Zodra er in je leven een grote stressbron is valt je zin in seks snel weg. Stress is een overlevingsreactie van je lichaam. Wanneer je plotseling wordt aangevallen op straat ontstaat er veel stress omdat je wilt overleven. Om te overleven focust je lichaam zich alleen op de essentiele lichaamsfuncties, en daar hoort een seksdrive op dat moment niet bij.

In onze maatschappij hebben we niet alleen maar stress wanneer we direct gevaar lopen. We ervaren ook stress als we indirect gevaar lopen. We hebben een constant stressniveau dat ons langzaam opvreet. We maken ons zorgen over onze kinderen, het werk, de financiën en ga zo maar door.

Weet dat stress, spanning en onrust voor veel mensen de reden is dat er geen seksdrive meer is. Je bent snel moe, je wilt slapen en hebt gewoon geen zin om moeite te doen. Bovendien kom je door het gebrek aan seks in een negatieve spiraal: je krijgt steeds minder zin in seks.

De negatieve seksspiraal
Als jullie weinig seks hebben verdwijnt zo zachtjes aan ook de seksdrive. Jullie nemen misschien minder tijd voor elkaar omdat er problemen in de relatie ontstaan. De één wil seks, de ander niet. Op den duur durft hij het niet eens meer te vragen want jij zegt toch altijd nee.

De lichamelijke chemie die tijdens seks onstaat begint langzaam tussen jullie te verdwijnen. Jullie gaan niet in elkaar op, jullie voelen je niet met elkaar verbonden. In plaats daarvan ontstaat er eerder een broer-zus relatie waarin jullie met elkaar gaan kibbelen.

Door al het gekibbel verslechtert jullie relatie. Je vindt hem steeds minder aantrekkelijk vanwege al dat gezeur. Seks blijft uit.

Ontspan
Als je merkt dat jullie ergens halverwege of zelfs heel diep in de negatieve spiraal zitten wordt het tijd om in te grijpen. In de eerste plaats is het ontzettend belangrijk dat je de stress probeert los te laten. Hierover hebben we op soChicken verschillende artikelen geschreven die je daarbij kunnen helpen zoals dit artikel over ontstressen.

Starten is het halve werk
Vervolgens is het eigenlijk heel simpel: heb seks! Door seks te hebben met je partner doorbreek je direct de negatieve spiraal en komt er weer wat erotische energie in jullie relatie. Al na één keer vrijen zul je merken dat je je meer verbonden gaat voelen met je partner. Door dit gevoel van verbondenheid worden jullie verdraagzamer en vriendelijker voor elkaar.

Misschien is de seks niet fantastisch. Als jullie al een tijdje geen seks meer hebben gehad moet je geen wonderen verwachten. De volgende keer zal het alweer veel beter voelen.

Het is gewoon belangrijk dat je jezelf op een bepaald moment ertoe zet om gewoon seks te hebben. Je hebt waarschijnlijk ook weleens geen zin om het toilet schoon te maken, toch doe je het. Dit geldt soms ook gewoon voor seks. Als je eenmaal bezig bent is het niet zo erg, het is dan zelfs erg leuk!

Denk aan het voorspel
Ga niet naast elkaar in bed liggen om maar weer eens ‘te gaan seksen’. Als alle seksuele energie uit jullie relatie is vervlogen zullen jullie je best moeten doen om het terug te halen. Dit kun je heel goed doen door een leuk voorspel te hebben.

Neem de tijd voor elkaar. Ga eens samen douchen, kijk een leuke film met een lekker glas wijn. Masseer elkaar en laat van het één het ander komen. Je zult merken dat, zodra je eenmaal opgewonden bent, de rest echt vanzelf gaat! Lees ook: Voorspel XL: Langer Voorspel voor Betere Seks
Neem de tijd om van elkaar te genieten

Seks in een relatie is meer dan alleen seks. Het is een lichamelijke uiting van jullie liefde voor elkaar. Als je jullie seksleven wat meer wilt laten vlammen doe je er goed aan in het algemeen meer tijd samen door te brengen.

Door tijd en aandacht aan elkaar te besteden groeien jullie meer naar elkaar toe. Vooral als jullie kinderen hebben doe je er goed aan om regelmatig samen te ‘daten’. Prik avondjes voor jullie samen en wees ook in het dagelijks leven met elkaar bezig.

Hou de flow in jullie seksleven
Zodra de negatieve spiraal is doorbroken is het belangrijk dat jullie de ‘flow’ in jullie seksleven houden. Dit houdt in dat je het niet houdt bij een eenmalige uitbarsting, maar dat jullie meerdere keren per week seks hebben. Hiermee houden jullie de erotische energie binnen jullie relatie! Experimenteer, verleid elkaar, varieer en houd het spannend. Lees ook:
  ‘Fantastisch Seksleven: De 4 Gouden Tips!’

************

Ook die 4 Gouden Tips is die moeite werd om te gaan lees!  Kortliks:

 1. Variasie hou die spanning en avontuur in jul verhouding
 2. Gereelde seks behou die reëlmaat (flow) in julle verhouding
 3. Seks gaan nie oor seks nie! (dis baie meer).  Sonder ‘n intieme liefdesverhouding met jou maat, is seks leeg.
 4. Jy het te doen met ‘n ander mens – praat met hom/haar.  Seks is uiteindelik kommunikasie.
Advertisements

6 responses to “Opwindende seks?

 1. AH – Ha, dalk kan julle my hier help, siende dat ‘n man nou reken seks is deel van kommunikasie. Hoekom hou mans nie van kommunikasie nie? Of het ek die kat aan die stert beet oor daar dalk veralgemeen word?

  Like

 2. Oee, ek dink dis :
  aan die een kant ‘n verkeerde persepsie dat mans nie van kommunikasie hou nie. Ek dink hulle hou daarvan, net anders as vroue. Miskien minder detail (cut the crap, tell me the big picture :)), miskien meer “problemsovling” as empaties; of hoe?

  aan die ander kant waar omdat mans nog nie geleer het om te kommunikeer nie; selfs nie eers seksueel te kommunikeer nie (nou gaan al die mans my pak slae gee, kom ons kyk wat sê hulle). Toe ek besef watter rol kommunikasie speel (en hoe prettig dit kan wees ;)), toe begin ek selfs meer kommunikeer (ek hoop, sal my vrou moet vra!)

  Like

 3. Terug pieng: 2010 in review « ekke dink

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

w

Connecting to %s